Egyre többen, egyre több hitelt vesznek fel

Budapesten nagyobb összegeket igényelnek, de vidéken is egyre nő a lakáshitelek száma. Elmúlt a félelem, ismét nyitottabbak az ügyfelek a hitelfelvételre.

GDN HitelCentrum

Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője

Egyre többen vásárolnak hitelből ingatlant

2008 óta nem látott dinamikával száguld az ingatlan piac, és ez 2016 közepére  elmondható a lakáshitelek piacáról is. Egyre nagyobb arányban vásárolnak hitelből lakást és házat a GDN Ingatlanhálózat ügyfelei. A jelenlegi trendekről, lehetőségekről kérdeztük Vincze Krisztiánt, a GDN Ingatlanhálózat Hitelcentrumának vezetőjét.

Miből látjátok, hogy nő a hitelfelvételi hajlandóság?

Az év első negyedévében az ügyfelek 15%-a vett igénybe lakáshitelt is az ingatlan vásárlásához és ez az arány folyamatosan nő. Év végére akár a 25% is lehet ez a szám! Az is igaz, hogy a területi eltérések azért jelentősek. A fővárosban egyrészt nagyobb a hitelből (részben hitelből) vásárló ügyfelek aránya, mint vidéken, másrészt a felvett hitel összege is jóval az átlag fölött van. Ennek fő oka, hogy az ingatanok is drágábbak Budapesten.

Érdekes megfigyelés, hogy Budapesttől távolabb lévő lokációkban ugyanazok a folyamatok zajlanak le, mint a fővárosban, csak időben eltoldódva. Van olyan határ menti megyében irodánk, ahol az ingatlan eladási és hitel benyújtási adatok szinte megegyeznek egy budapesti iroda adataival, csak épp 18 hónap eltéréssel.

A GDN Ingatlanhálózat megtalálja a megfelelő ügyvédet

A GDN Ingatlanhálózat megtalálja a megfelelő hitelt

Mivel magyarázható az aktív hitelfelvételi kedv?

Ezt több tényező befolyásolja, illetve több tényező együttes hatása érvényesül. Egyrészt rendkívül alacsonyak a kamatok, tehát igen kedvező törlesztőrészlet mellett vállalható egy ilyen kötelezettség. Ma már nem ritka, hogy 10 millió Ft lakáshitel 20 éves futamidő mellett havonta 55.000 Ft alatt legyen.

Másrészt biztonságosak is lettek a hitelek, hiszen a devizahitelek kivezetését követően megszűnt minden árfolyamkockázat, a kamatkockázat pedig kivédhető a fix kamatozású hitelek igénybevételével. Ezek ugyan némi kamatfelárat tartalmaznak, de ha az ügyfél igényli, a futamidő végéig garantált törlesztővel számolhat, ami komoly biztonságot jelent.

A harmadik szempont, hogy kopik a hitelfelvétellel szembeni negatív előítélet. Ismét kezd egy elfogadott pénzügyi eszközzé válni. A pozitív légkör pedig bizalmat is hoz, persze fontos, hogy a tájékozódás ne legyen felületes. Hiszen csak így hozható felelős döntés!

money_and_house_id_675442_65537547_photo_james_white

Az ügyfelek keresik, inkább választják a fix kamatozása, garantált törlesztő részletű hiteleket?

Nem kizárólag, de egyre inkább jellemző. Az országos hálózatunkban 2016-ban a már a felvett hitelek nagyobb része hosszabb időre, legalább 5 évre garantált törlesztésű konstrukció.

Sokat lehet olvasni arról, hogy a CSOK miatt ugrott meg a kereslet. Ön is így látja?

Persze, számít, sokat, de nem kizárólag ezzel magyarázható. Az alacsony kamatok, a lazuló kockázati elvárások, a világos, az ügyfelek érdekeit szem előtt tartó szabályok és az állami ösztönzők mind mind a hitelfelvételi kedv élénkülését hozzák.

Ez utóbbiak közül kiemelném a lakástakarékot, aminek a lényege, hogy az ügyfelek minden félretett forintjuk mellé 30% vissza nem térítendő állami támogatást kapnak, ami többek között a lakáshitelek előtörlesztésére is felhasználható. Ez igen komoly ösztönző, hiszen a garantált (és a mai kamatkörnyezetben kiemelkedően magasnak számító) hozam felhasználásával csökkenthető a lakáshitel összes visszafizetendője.

A másik ösztönző, hogy január 1-től 20% adójóváírás érhető el SZJA keretből. Ezt ma még kevesen használják, mert van némi adminisztrációs terhe, de a tudatosabb vásárlók, hitelfelvevők azért kihasználják a lehetőségeiket!

A GDN HitelCentrum munkatársait eléri ITT

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Egy hozzászólás

Hagyj üzenetet
  • Mi már igényeltük a CSOK-ot és a férjemnek is és nekem is van lakástakarékunk, ez picit megbonyolítja az igénylést, ezért fontosnak tartjuk, hogy jó szakember legyen mellettünk, nekünk ők segítenek http://forrasnavigator.hu egyszerűbb a folyamat velük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget