Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága, de van hova fejlődni

Március hatodika, 1988 óta, az Energiahatékonyság Nemzetközi Napja, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás népszerűsítése. Magyarországon az elmúlt egy évtizedben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ingatlanok energetikai korszerűsítésére, de még van hová fejlődni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hazánkban egyre többen odafigyelnek arra, hogy lakásuk korszerű nyílászárókkal, megfelelő szigeteléssel és modern fűtéstechnikai berendezésekkel legyen felszerelve, ezzel együtt nő a napkollektort és napelemet használók aránya is.

Energiahatékonyság Nemzetközi Napja

Az energiahatékonyság az egyik legegyszerűbb módja az energiafogyasztás csökkentésének és a rezsi számlák alacsonyan tartásának a kereskedelmi és ipari ágazatban. A levegőt erősen szennyező, egészségünket romboló közlekedési és fűtési módok, valamint a emelkedő energiaárak nyilvánvalóvá tették, hogy az energiahatékonyság nem csak technikai kérdés, nem kizárólag szűk szakmai körökre tartozik.

Az ingatlanpiac energiahatékonyságát illetően Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy az érdeklődők már 2012 óta nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy milyen típusú lakást vásárolnak, milyen az ingatlan energiafogyasztása.

Az ügyfélkörünkben az tapasztalható az elmúlt néhány évben, hogy olyan paraméterek is fontossá váltak a vásárlók számára, mint a korszerű nyílászárók, a megfelelő szigetelés és a modern fűtéstechnika. Utóbbi esetben azt látjuk a piacon, hogy nő a hőszivattyús megoldások iránti kereslet is, ami korábban nem volt jellemző. A magyar emberek szeretnek a mindennapi kiadásaikon spórolni, és az ingatlanok energiahatékonyságával sok pénzt lehet megtakarítani” – magyarázta Gadanecz Zoltán.

Hozzátette, hazánkban a paksi atomerőmű biztosítja az ország energiaszükségletének jelentős részét, de nem elhanyagolható mértékben importálunk elektromosáramot. Ennek csökkentése mindannyiunk érdeke, hiszen az energiafüggés befolyásolja az ország külpolitikáját és nehezíti a fogyasztói árak alacsonyan tartását is.

Folyamatosan nő Magyarországon a napkollektorok és a napelemek száma is. Mindkét megoldás energiahatékonysága megkérdőjelezhetetlen, még ha kockázatokkal is járnak. Előbbi lényege, hogy előmelegíti a vizet, amit aztán kevesebb energiával kell felfűteni, utóbbival pedig komplett ingatlanok energiaszükségletét ki lehet elégíteni. Igaz, a megtérülése akár 6-7 év is lehet, és nem mondhatni, hogy rizikómentes befektetés, mert létezhet olyan eset, amikor javításra szorul, ami egy ilyen komoly szerkezet esetében nagy anyagi kiadással járhat” – zárta szavait Gadanecz Zoltán.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget