Drágulást és áresést is tartogat az ingatlanpiac 2020-ra

A reálbérekkel azonos szintű áremelkedés várható 2020-ban az ingatlanpiacon, kiugró visszaesésre vagy emelkedésre nem lehet számítani. A jó adottságú lakások értéke továbbra is nőni fog, de a területi elhelyezkedése vagy elrendezése miatt kevésbé vonzó ingatlanok árából akár 15 százalékot is le lehet majd alkudni – prognosztizálja Gadanecz Zoltán a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.


Stagnálással indult az év az ingatlanpiacon, de tavasztól emelkedésre lehet számítani. A gazdaságban zajló pozitív folyamatok hatnak az ingatlanpiacra is, a növekedés folytatódik, idén a reálbérekkel azonos szintű árnövekedésre lehet számítani.

Gadanecz Zoltán


Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, nagy változás az előző évekhez képest, hogy míg a jobb paraméterekkel rendelkező ingatlanok ára tovább emelkedik, addig a kevésbé jó adottságúaké inkább csökkenni fog.
15 százalékos alkuk is előfordulhatnak azoknál a lakásoknál, házaknál, melyeknek a paraméterei nem kifejezetten szerencsések. Ilyen lehet egy tetőtéri lakás, ahol nagyobb a félelem, hogy beázik, vagy egy földszinti, ahová könnyebben betörhetnek. Az elmúlt esztendőkben örültek a vevők, hogy alap paraméterekre megfeleltek az ingatlanok, és a kisebb hibák felett szemet hunytak. Ez a kereslet – kínálat egyensúlyának helyreállásával megváltozik. Pont ezért alkura is lesz lehetőség a vételáraknál.” – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy ha valaki pénzzé szeretné tenni az ingatlanát, akkor nincs értelme sokáig tartani az árát. Gadanecz Zoltán azt is elmondta, vidéken azokon a településeken lehet még egyfajta áremelkedés, ahol ez korábban nem történt meg. Ilyen város Kaposvár, esetleg Szeged, ahová később gyűrűzött be a befektetői kedv.
Ezeken a helyeken még minimális áremelkedés tapasztalható, ami később fog lecsengeni Budapesthez képest. Itt az ikerházas, társasházas építkezések felhúzó ereje picit tovább tart ki, mert később is kezdődött” – nyilatkozott.
A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa megemlítette, hogy Magyarország közkedvelt hely lett a külföldiek számára, így egyre változatosabb a vásárlói réteg. Egyre nagyobb számban jelennek meg a francia, német, angol, spanyol, ír vevők, de dömpingre ezzel együtt
sem lehet számítani.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget