A koronavírus fellendítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt hetekben a szakértők előzetes várakozásával ellentétben fellendült az ingatlanpiac. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a jelenségre az lehet a magyarázat, hogy a médiában megjelenő hírek fokozzák a befektetői bizalmatlanságot, ami rányomja bélyegét a tőzsdékre. Így az emberek biztonságosabbnak látják most ingatlanba fektetni a pénzüket. Mint mondta, az árak tekintetében egyelőre nem érzékelhető jelentős elmozdulás, de ha esetlegesen járvány törne ki Magyarországon, az biztosan hatással lenne a piacra.

Január elején érezhetően csökkentek az árak, de februártól már arra számítottak az ingatlanosok, hogy a reálbérek alakulásával szinkronba kerül a piac, kiugró emelkedést vagy visszaesést az árak és a kereslet tekintetében sem vártak. Ezzel szemben az utóbbi hetek tapasztalatai alapján nagyot erősödött az ingatlanpiac, amiben hatalmas szerepet játszhat az Európában is egyre több fertőzést okozó koronavírus.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa a fejleményekre reagálva arról beszélt, mivel más gazdasági tényezővel nem indokolható a piac fellendülése, szinte biztosan szerepe van a koronavírusnak a növekedésben.
Az utóbbi két-három hétben az előrejelzésekkel szemben megnőtt a kereslet az ingatlanpiacon. Ez azzal magyarázható, hogy a koronavírus európai és magyarországi megjelenés miatt a tőzsdék rosszul teljesítenek és az emberek a megtakarításaikat inkább ingatlanba fektetik, mert ezt tartják megbízhatóbbnak a jelenleg kialakult helyzetben” – fogalmazott a szakértő.
A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt is hozzátette, hogy bár pánikhangulat még nincs a beruházók körében, de ha a városokat lezárják vagy egész településrészek kerülnek karanténba, akkor megakadhatnának a folyamatban lévő építkezések.
A koronavírus fizikai akadályokat itthon egyelőre még nem állított a beruházók elé, de járvány kitörése komoly problémákatokozhat az ingatlanpiacon is. Nemcsak az alapanyagok beszerzésében, hanem a konkrét kivitelezési munkálatokban is érezni lehet a hatását. Ha karantént rendelnek el egy városban, akkor értelemszerűen a helyi építkezések is leállnak, ebben az esetben képtelenség tartani a határidőket. Szerencsére ez a veszély jelen pillanatban nem áll fent Magyarországon, de a piaci szereplők minden eshetőségre felkészülnek” – tette hozzá.
Gadanecz Zoltán arról is beszélt, a koronavírus mostanáig nem mozgatta meg az ingatlanárakat, de ha a betegség terjedését nem sikerül megállítani és hónapok múlva is veszélyt jelent a lakosságra, akkor annak érzékelhető gazdasági hatásai lesznek.
Korábban többször is hangsúlyoztam, hogy a magyar gazdaság megtorpanásához valamilyen külső, negatív hatás szükséges. Nem tudtuk mi lesz az, arra pláne nem gondolt senki, hogy egy vírus okozza majd mindezt. Most még megbecsülhetetlen, hogy konkrétan milyen károkkal járhat, de az már biztos, hogy a világgazdasági növekedést megakasztja” – zárta szavait.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget