2015-ös szintre estek vissza az albérletárak

A koronavírus-járvány hatása április elején már egyértelműen érezhetővé vált a magyarországi ingatlanpiacon is. A kereslet kicsi, a bérbeadók csökkentik az árakat és a tulajdonosok egy része már egy hónapos kaucióval is elégedett lenne, ha akadna bérlője. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint 35-50 százalékkal estek vissza, rövid idő alatt az árak a lakóingatlanok és az üzleti ingatlanok piacán egyaránt.

Magyarországon bő egy hónappal ezelőtt jelent meg az új koronavírus, ennek következtében a turizmus gyakorlatilag megszűnt létezni, rengetegen elvesztették állásukat, emiatt vidékre költöztek. A korábbi tízezer Airbnb-s lakás egy részéből albérlet lett, mert nincs kinek rövidtávra kiadni ezeket az ingatlanokat. A megváltozott körülmények és trendek pedig áresést hoztak magukkal.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa a piac alakulásával kapcsolatban arról beszélt, mivel kicsi a kereslet, de sok az ingatlan, a bérbeadók egymás alá licitálnak, aminek következtében a 2015-ös szintre ugrottak vissza az albérletárak Budapesten. 

„A már megkötött szerződésekből sokat felmondanak, de jellemző a megegyezés is a tulajdonosok és a bérlők között. Különböző konstrukciókat ismerünk, egyes esetekben a bérlők 3-4 hónapig a díj felét fizetik csak meg, esetenként viszont teljesen elengedik a díjakat és csak a rezsit kell fizetniük. Új albérleteknél viszont most már leggyakrabban csak egy havi kauciót kérnek a tulajdonosok” – értékelt a szakember.

A szakértő leszögezte azt is, hogy az év eleji tetőzés után márciusban már egyértelműen látszottak a koronavírus okozta válság első jelei a fővárosi albérletpiacon. Mint mondta, arra számítanak, hogy idén szeptember-októberig a mostanihoz hasonló marad a piac, sőt, a bérleti díjak csökkenésének tényleges mértéke még nagyobb is lehet.

Gadanecz Zoltán szerint egyelőre nem tömeges jelenség az üzlethelyiségek lakóingatlanná alakítása, de már több olyan ügyfélről is tudnak, aki ezen gondolkodik.

„A kialakult helyzetben országszerte azt tapasztaljuk, hogy szinte nullára csökkent az üzlethelyiségek iránti érdeklődés, míg a lakóingatlanokra még akadnak érdeklődők. Ebben az esetben a tulajdonosoknak azt kell mérlegelni, hogy mennyi ideig szeretnék lakóingatlanként hasznosítani a tulajdonukat, hiszen néhány hónapos távlatban nem feltétlen térül majd meg a befektetésük” – zárta szavait a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget