ÚJ LAKÁS – új GDN divízió

Tőkés Levente a GDN Ingatlanhálózat Újépítésű Ingatlan Divíziójának vezetője

Tőkés Levente a GDN Ingatlanhálózat Újépítésű Ingatlan Divíziójának vezetője

2017-ben nagy újdonság a GDN Ingatlanhálózat életében, hogy elindult a cég Újépítésű Ingatlan Divíziója. A szolgáltatást egy komoly szakmai múlttal rendelkező gárdával indítja a GDN. A csapat vezetőjével Tőkés Leventével készítettünk interjút.

 

Mi volt jellemző az elmúlt években az újépítésű lakások piacára?

A 2008 után bekövetkező gazdasági válság a lakásszektort is súlyosan érintette és olyan, korábban nem ismert problémákat hozott a felszínre, mint a lakáshitelezés körüli anomáliák, a megszűnés közelébe süllyedő új lakás építés, vagy egyes területeken az ingatlanok elértéktelenedése. Az újépítésű lakások piacán 2008 óta egy negatív trend rajzolódott ki, de ez most megfordulni látszik. A kormány által bejelentett intézkedések, a Családok Otthonteremtés Kedvezményének (CSOK) kibővítése és a lakáspiaci tranzakciókhoz kötődő áfa csökkentés együttesen hatnak és eredményezik a lakáspiac élénkülését.

Látható a fellendülés, épülnek az új lakóparkok: mely területeken épül a legtöbb és merre várhatóak újabb beruházások?

forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

Piackutatások szerint a legtöbb lakás (600 db) a XI. kerületben épülhet meg az idén, de több mint 400 lakást adnak majd át a XIII., XIV. és IX. kerületben. A megépülő új projektek számát tekintve is messze Újbuda vezet. A dobogó második helyen, 19 beruházással a III. kerület áll, de több mint tíz projekt valósul meg a XIII., XIV. és XVI. kerületben.

Milyen újdonságokat hoznak ezek a projektek?

A újépítésű lakásoknál megfigyelhető a jelen kor esztétikai és szociális igények kielégítése. De legalább ilyen fontos az energia- és költséghatékonyság, a környezetvédelem, a megújuló energiák használata, a passzív házak reneszánszát várjuk.  Ugyanakkor egyre többen érdeklődnek a digitális újdonságokkal felszerelt, úgynevezett okos lakások iránt is.

 

Milyen támogatások, kedvezmények vehetők igénybe újépítésű lakás vásárlására?

Január 1-től lépett életbe a módosított családtámogatási rendszer, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK). 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphat az, akinek van vagy vállal 3 gyermeket és újépítésű lakást vagy házat vásárol/építtet. További 10 milliós hitelt is igényelhet állami kamattámogatással az ilyen család. Az otthonteremtési program egyformán szól a családalapítás előtt állóknak, a még gyermektelen fiatal házasoknak.

Mire figyeljünk újépítésű ingatlan vásárlásakor?

Ellenőrizzük a kivitelező eddig elkészült és átadásra került beruházásait. Biztosítékot a jó minőségre a beruházó előző munkáiból kaphatunk, vagy éppen ez lehet az, ami elveszi a kedvünket a vásárlástól. Hasznos, ha utánanézünk, mióta működik a cég a piacon. Tekintsük meg a korábban épült társasházakat, ha lehetőségünk nyílik erre, beszélgessünk a már beköltözött lakókkal. Voltak-e garanciális problémák, ha igen, hogyan állt a kivitelező a javításokhoz.construction-1599629_960_720

Nagyon fontos hogy kövessük az építkezés szakaszait akár egy a mi általunk választott szakemberrel és ellenőrizzük a munkálatokat. Egy fontos szabály, inkább a munkafázisok alatt derüljenek ki a hibák mintsem az átadás után, hiszen utólag nehéz ezeket kiküszöbölni. Gyakori hiba hogy figyelmünk nagy részét a lakásbelső kialakítására fókuszáljuk és nem foglalkozunk a tároló helyiségek kialakításával, netán olyan garázshelységet választunk, amit a mindennapokban majd nehezen lehet használni.

Az újépítésű ingatlan adásvételi szerződése jogi szempontból rejthet veszélyeket a vevőkre nézve, hiszen ezeket a szerződés tervezeteket a beruházó jogi képviselete készíti el és nem minden esetben sikerül  mindkét fél (eladó-vevő) számára elfogadhatóvá tenni.  Ezért az aláírás előtt javasolt átnézetni a saját ügyvédünkkel, hogy érdekeink ne sérüljenek. Amennyiben biztosra akarunk menni, vásároljunk Ingatlantörzskönyvvel rendelkező újépítésű lakást, mely pontos eligazítást nyújt számunkra az ingatlan műszaki állapotáról, jogi helyzetéről és reális piaci értékéről. Ezzel időt és energiát spórolunk meg, valamint elkerülhetjük a későbbi vitás helyzeteket.

A GDN Ingatlanhálózat szakértő munkatársai ebben a folyamatban is teljeskörű segítséget tudnak nyújtani az ügyfeleinknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget