Miénk a Balaton!

Akár egymillió forint is lehet egy balatonfüredi apartman négyzetméter ára, de ez csak kismértékben köszönhető a piac fellendelülésének, sokkal inkább annak, hogy a város divatossá vált, mert könnyen elérhető Budapestről és csodás ingatlanokat kínál.

Horváth Márton

Horváth Márton

Tavaly már éreztük az élénkülést itt a Balaton északi partján is – számol be tapasztalatairól a GDN Ingatlanhálózat veszprémi partnere, Horváth Márton. A Pannon Ingatlan ügyvezetője azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kereslet megélénkülése nem minden esetben hozott magával áremelkedést.

Füred a legtrendibb

Az északi part Tihanytól Akarattyáig, az autópálya közelsége miatt közkedvelt. Itt szinte mindent keresnek: telket, nyaralót, szőlőt, lakást és családi házat is. Elsősorban az ár – érték arány határozza meg, hogy könnyen eladható-e egy ingatlan vagy sem. Az élénkülő kereslet sokakat ösztönzött áremelésre, de ami évekig nem kelt el, az drágábban sem fog gazdára találni – hangsúlyozta a szakember. Az iroda kínálati árai azt mutatják, hogy Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany vonatkozásában a jó minőségű ingatlanok átlagára 350.000 Ft/nm. Ez azt jelenti, hogy 150.000 Ft/nm és 600.000 Ft/nm közötti áron lehet ezeken a településeken lakáshoz vagy házhoz jutni. Természetesen előfordulhatnak ettől eltérő árak, főleg a luxuskategóriában, ahol több fontos tényező is befolyásolja az árképzést (vízpart közelsége, panoráma, kikötő, felszereltség, stb.).

balaton-by-v31s70

Nyugi vagy nyüzsi

Az a laikus hiedelem, hogy a tóhoz közeli ingatlanokat keresi a többség nem teljesen igaz. Az a réteg, aki a buli és a strand miatt akar itt nyaralót, valóban előnyben részesíti azokat az ingatlanokat, amelyek maximum 10-15 percre vannak a legközelebbi fürdőhelytől, de nem ők vannak többségben. Egyre nagyobb a kereslet, főleg az itt letelepedni kívánó, nem kizárólag nyaralni érkező vevők részéről a csendes, balatoni panorámát kínáló házakra. Élni ugyanis inkább itt lehet, a partközeli ingatlanoknál a parkolási nehézségek és az intenzív éjszakai élet okozta zaj elriasztják a költözni vágyókat.

Mindkét területen, a vízparton és a hegyoldalakban is, a felújítandó, éppen ezért fajlagosan olcsóbb vagy az igényesen átépített, stílusos belső tereket kínáló ingatlanokat keresik a vevők.

gdn-ingatlan-51fbd83508eab

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Egy hozzászólás

Hagyj üzenetet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget