LAKÁSHITEL KÜLFÖLDIEKNEK

Nemrégiben feltöltöttek a kormány.hu-ra egy gigantikus excel-tábla (ide kattintva megnyílik), amelyben kerületre, településre és állampolgárságra lebontva olvasható, hogy hol, kik, hányan vásároltak ingatlanokat 2016-ban (mezőgazdasági földterületek nem szerepőelnek az összesítésben). Átnéztük az adatokat.

Összesen 3163 ingatlan került külföldi tulajdonba. A legtöbb házat és lakást kínai állampolgárok vásárolták, összesen 1213 darabot. A második helyen az oroszok tulajdonosok vannak 446 házzal és lakással. Harmadik helyre az ukrán állampolgárok kerültek 231 ingatlannal.

GDN HitelCentrum

Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője

A hír apropóján Vincze Krisztiánt, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetőjét kérdeztük arról, hogy milyen lehetőségei vannak a nem magyar állampolgároknak, ha a vásárláshoz banki finanszírozást is szeretnének felhasználni.

Rögtön az elején tisztázzuk, nem magyar állampolgárok kaphatnak-e hitelt Magyarországon?

A legtöbb magyarországi pénzintézetnél nincs akadálya a hitelfelvételnek külföldiek számára, de természetesen nem ugyanaz az ügymenet, mint hazai ügyfelek esetéban. Az sem mindegy, hogy mely ország állampolgáráról van szó. A hitelfelvételnél az állampolgárság egy fontos szempont, de ennél is fontosabb szempont, hogy a külföldi ügyfél devizakülföldinek, vagy devizabelföldinek számít-e.

Ez mit jelent pontosan?

Devizabelföldi az a személy, aki rendelkezik magyar hatóság által kiállított személyazonosító okmányokkal. A devizabelföldiek számára sokkal több lehetőség kínálkozik, mint ha valakinek nincsenek ilyen iratai. Az is sarkallatos szempont az állampolgárság mellett, hogy a rendszeres jövedelem honnan származik. Más a helyzet akkor, ha a nem magyar állampolgár magyarországi munkaviszonyból szerzi a jövedelmét. Alapvetően ebben az élethelyzetben az ügyfél számos lehetőség közül választhat, elég hasonlóan a magyar állampolgárságú kérelmezőkhöz.

calculator-385506_1280

Mi a helyzet azokkal a vásárlókkal, akik amellett, hogy nem magyar állampolgárok, nem is Magyarországon élnek és dolgoznak? Számukra van lehetőség a hitelfelvételre?

Elég szűk a banki kínálat ezen ügyfélcsoport számára, de azért van számukra is néhány ajánlat. Ez a célcsoport jellemzően nem saját célra keresi az ingatlant, hanem befektetésként vásárolnak, főként jó forgalmú lokációkban. Nagyságrendileg az ingatlan értékének 60-70%-ig számíthatnak banki finanszírozásra.

Állami támogatásra is jogosultak a külföldiek?

Itt megint érdemes nemcsak az állampolgárságot vizsgálni, mert az önmagában nem kizáró ok, hanem azt hogy milyen jogcímen tartózkodik valaki Magyarország területén, mely országban adózik az illető és van-e magyar adóazonosító jele például.

Alapvetően ugyanúgy jogosult lehet egy idegen ország állampolgára magyar állami támogatásokra (CSOK, Lakástakarékpénztár, adójóváírások), mint a hazai ügyfeleink.

Csak bonyolultabb az adminisztráció ha jól gondolom…

Nem feltétlenül. Ma már a pénzintézetek többsége nem vár el OFFI (Országos Fordító és Fordításthitelesítő Iroda) fordítást a dokumentumokról, ami azért jelentősen csökkenti az adminisztrációs költségeket. Sőt angol, vagy német nyelvű dokumentumok esetén gyakran semmilyen fordításra nincs szükség. Persze ebben is van eltérés a bankok között, de egy felkészült hitelközvetítő szakember segít eligazodni az ügyfeleknek.

A GDN Hitelcentrum munkatársai a magyar mellett angol, német és francia nyelven is segítik ügyfeleiket, érdemes tehát a konkrét információkért hozzájuk fordulni.

GDN Hitelcentrum

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget