LAKÁSBÓL INKÁBB ÚJAT!

forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

Azt, hogy meddig tarthat az újlakás reneszánsza, nehéz megjósolni. Az alacsonyabb ÁFA kínálta lehetőséget a beruházok rohamtempóban próbálják kihasználni, így a kínálat egészen biztosan bővülni fog 2019-ig.

Fővárosi helyzet

Az építési kérelmek száma Budapesten már most közelíti a válság előtti számokat, a használatbavételi engedélyek száma ugyanakkor még csak harmada az engedélyek számának. Ez azt jelenti, hogy a mostani helyzethez képest a következő két évben háromszor annyi lakást adhatnak át évente Budapesten és az agglomerációban mint idén, sőt a mélyponthoz képest közel hatszor annyit. Egyre több a potenciális vevő, a CSOK-nak és a kedvező hiteleknek köszönhetően, ez együtt a növekvő kínálattal, az átlagos eladási görbe emelkedéséhez vezet.

A kereslet

Míg 2016 első két negyedévében még a 70-80 négyzetméternél nagyobb lakásokat is átlagosan 5-7 hónap alatt adták el – az 50 négyzetméternél kisebb új lakásokat kevesebb, mint 3-5 hónap alatt – addig 2017 elején a nagyobb méretű új lakások értékesítési ideje közel 12 hónapra, az 50 négyzetméter alattiaké pedig közel 7 hónapra tolódott ki. A vevők egyre inkább olyan ingatlanokat részesítenek előnyben, ahol már elkezdődött az építkezés, a tervasztalról történő vásárlás háttérbe szorul. A válság alatt sok beruházó különböző akciókkal vagy ajándékok csomaggal próbálkozott vevőt találni, addig a mostani élénk piacon úgy látszik, nincs szükség ilyen kínálathoz.

Tőkés Levente a GDN Ingatlanhálózat Újépítésű Ingatlan Divíziójának vezetője

Tőkés Levente a GDN Ingatlanhálózat Újépítésű Ingatlan Divíziójának vezetője

GDN felmérés

A GDN rendszerében regisztrált ügyfelek körében elvégzett felmérés szerint elsősorban a lokáció és a fejlesztő megbízhatósága, ötletessége és válságállósága alapján választanak új ingatlanokat a vásárlók – mondta el Tőkés Levente a GDN Újépítésű Ingatlan Divízió Vezetője. Az akciós csomagok legtöbb esetben azon beruházók ösvénye maradt, amelyek kevésbé élhetőbb helyszínen fejlesztenek, így kelendőbbé kell tenniük az adott ingatlanokat. Az aktuális piaci helyzetnek köszönhetően nincs szükség látványos akció csomagokra ahhoz, hogy a lakásokat a tervezettnek megfelelő ütemben tudjuk értékesíteni, tudják.

Szinte bármit megvesznek


Nagyot csökkent az elmúlt időszakhoz képest az eladatlan ingatlanok száma. Ilyen piaci kereslet mellet meglehetősen gyanús lenne egy akciós kínálat, főleg, az elmúlt években tapasztalt bizalomhiány van az új és kevésbé meghatározó fejlesztőkkel szemben. A keresletet összességében tovább involválja a lakosság javuló anyagi helyzete, a növekvő vagyon, a javuló munka-erőpiaci kilátások, a béremelések mellett az olcsó hitelek és az állami támogatások is. Emellett a befektetési célú vásárlók továbbra is jelen vannak a piacon, így egyes részpiacokon még mindig van tere a drágulásnak – még ha más részpiacokon, például a főváros déli részén viszont már talán tetőztek is az ingatlanárak.

Mikre figyeljünk új építésű ingatlan vásárlásakor?

Ellenőrizzük, a kivitelező eddigi elkészült ás átadásra kerülő beruházásait. A legnagyobb biztosítékot a jó minőségre azt a beruházó előző munkáiból kaphatjuk, vagy éppen ez lehet az, ami kedvünket szegi a vásárlástól. Hasznos, ha utána nézünk, mióta működik a cég a piacon. Tekintsük meg a korábban épült társasházakat, ha lehetőségünk nyílik erre, beszélgessünk a már beköltözött lakókkal. Voltak-e garanciális problémák, ha igen, hogyan állt a kivitelező a javításokhoz.

Nagyon fontos hogy kövessük az építkezés szakaszait akár egy a mi általunk választott szakemberrel és ellenőrizzük a munkálatokat. Egy fontos szabály, inkább a munkafázisok alatt derüljenek ki a hibák mind sem az átadás után, hiszen utólag nehéz ezeket kiküszöbölni vagy, hogy évekig nézegessünk a számunkra kedvezőtlen megoldást. Gyakori hiba hogy figyelmünk nagy részét a lakásbelső kialakítására fokuszáljunk, és nem figyelünk a tároló helységek kialakításra netán olyan garázshelységet választunk, amit majd a gyakorlatban majd nehezen használunk. Az újépítésű ingatlan adásvételi szerződés jogi szempontjából rejthet veszélyeket a vevőkre, hiszen ezeket a szerződés tervezeteket a beruházó jogi képviselete készíti el és nem minden esetben sikerül a mindkét fél (eladó-vevő) számára elfogadhatóvá tenni ezért az aláírás előtt javasolt átnézetni a saját jogi képviselőnkkel, hogy a mi érdekeink ne sérüljenek. Amennyiben biztosra akarunk menni, vásároljunk Ingatlantörzskönyvvel rendelkező új építésű lakást, mely pontos eligazítást nyújt számunkra az ingatlan műszaki állapotáról, jogi helyzetéről és reális piaci értékéről. Ezzel időt és energiát spórolunk meg, valamint elkerülhetjük a későbbi vitás helyzeteket.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget