KIVEGYEM VAGY MEGVEGYEM?

Lakni kell valahol, de mindig nagy dilemma, hogy kell-e, érdemes-e beruházni egy saját ingatlanba, főleg akkor, ha ez hosszú távú eladósodást jelent. A devizahitelek felívelő korszakában mindenki vett, hiszen minimális önerővel (volt ahol önerő nélkül!) a bérleti díjjal megegyező vagy azt épp, hogy meghaladó havi törlesztő részlettel lehetett lakáshoz jutni. Aztán ahogy kipukkadt a lufi, óvatosabbak lettek a vásárlók. Nézzük mi a helyzet ma, amikor az árak felfelé ívelnek és ismét kedvező hiteleket lehet felvenni. Mit ajánl a hitel szakértő mikor és kinek éri meg inkább vásárolni? Vincze Krisztián a GDN HitelCentrum vezetője segít megtalálni a válaszokat.

Vincze Krisztián

Vincze Krisztián

Venni vagy bérelni? Mit javasol a piacot jól ismerő szakember?

– A kérdés két okból is aktuális. Egyfelől az alacsony jegybanki alapkamat miatt, ami most csak 1,35 %. Ez arra sarkallja a befektetésben gondolkodókat, hogy bankon kívüli eszközökbe, például ingatlanba tegyék pénzüket. A másik ami miatt a vásárlás időszerűvé válhat az a hitelek alacsony kamata, aminek oka szintén az alacsony alapkamatban rejlik. És meglehetősen kedvező lehetőséget teremt a vásárlásra akkor is, ha nincs meg a kiválasztott ingatlan teljes ára.

Nézzünk egy példát! Egy átlagosnak mondható 1 plusz 2 fél szobás lakás bérleti díja havonta 130.000 Ft, a vételára a www.gdn-ingatlan.hu adatbázisának alapján 16.000.000 Ft. Ha a havi kiadásokat nézzük, akkor a hitel kedvezőbb, hiszen az említett alacsony kamatok miatt akár 70.000 forintos törlesztő is lehet. Persze ehhez szükség van önerőre is, legalább 30 százalékra. A fennmaradó 11.200.000 forint megszerezhető hitelként.

lakásnappali_pixabay2

– Az önrészen kívül azonban egyéb költségek is vannak induláskor, akár bérletről, akár hitelről beszélünk. Mikor mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk?

– Albérlet esetén a kaució az, amivel mindenképpen számolni kell, ez általában két hónap vagyis jelen esetben 260.000 forintot kell letennünk az első havi díj mellé. A hitelnél, aki ügyesen választ és kihasználja a bankok akcióit minimalizálhatja a hitelfelvételi díjat. Ami viszont mindenképpen megjelenik az ügyvéd munkadíja és a földhivatali eljárás díja, ami összesen 100.000 forint körül van. Emellett vásárlásnál 4% (640.000 Ft a példánkban említett 16 milliós lakaás esetén) illeték, amelynek alapja csökkenthető az adott évben eladott ingatlan eladási árával. A vásárlás tehát nagyobb egyszeri költségekkel jár.

– Elmondhatjuk tehát, hogy indulni drágább a vásárlás felé, de aztán havi szinten már olcsóbb a saját, mint a bérelt?

– Igen, ez a helyzet, ha csak a kiadást nézzük és azt nem vesszük figyelembe, hogy a saját  ingatlan biztosabbá, kiszámíthatóbbá teszi egy család mindennapjait.

A kiszámíthatóság és a hitel összefér? Az elmúlt időszakban sok probléma származott a devizahitelekből.

– Joggal merülhet fel a kérdés az olvasóban, hogy a hitel törlesztőrészlete vajon mennyi ideig marad kedvező. Fontos tudni, hogy ma már a bankok kínálatában egyre több fix ajánlattal is találkozhat, vagyis a futamidő végéig garantált törlesztővel vállalhatja az ingatlan vásárlást, ami biztonságot, kiszámíthatóságot jelent. Aki tehát ettől tart az kereshet olyan hitelkonstrukciót, ami kiszámíthatóvá teszi a hiteles éveket.

– Azt tanácsolhatjuk tehát, hogy inkább venni érdemes?

– Akinek van valamennyi tőkéje, amiből önerő lehet és legalább 4-5 évig egy településen képzeli el a jövőjét, az mindenképpen látogasson el egy hitel szakértőhöz és mérje fel a lehetőségeit. Hamar ki tudjuk deríteni kinek mekkora hitelre és ebből mekkora és milyen ingatlanra futja.

Érdemes a számolásnál figyelembe venni a CSOK-ot is, amiről nemrégiben írtunk, hiszen ez az összeg is segíti a vásárlásokat.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget