Kiadjam vagy eladjam?

Gadanecz Zoltán

Gadanecz Zoltán

A felívelő piac sokakat késztetett vásárlásra és a kedvező hitelek is támogatták, támogatják az ingatlan befektetést. Minden egyes adásvétel után felmerül a kérdés, ha a vevő nem költözik be, mi legyen a sorsa az új szerzeménynek? Alapvetően két út között lehet választani: felújítani és eladni vagy felújítani és kiadni. De melyik éri meg jobban? Gadanecz Zoltán, a GDN ingatlanhálózat tulajdonosa segít a döntésben.

Felújítani és eladni
Kezdjük a felújításánál! A jelenlegi ingatlanárak mellett szerintem nem biztos hogy megéri erre költeni. Ha egy különlegesen jó vétel tudunk megcsípni és egy átalakítható alaprajzú lakást sikerül megvásárolni, ami az adott állapotában és elrendezésében nem igazán értékes, de mi látunk benne fantáziát és gazdaságosan, minimális ráfordítással meg tudjuk valósítani az elképzeléseket, akkor van csak értelme a felújításnak. Ebben az esetben ugyanis komoly értéknövelő beruházás a felújítás, pontosabban az átalakítás.
De ezt is inkább befektetési céllal érdemes megtenni. Ami azt jelenti, hogy vállalkozásként éri meg ilyen projektekbe fogni, mert aki magánszemélyként próbálkozik, annak adóvonzatai lehetnek, ami befolyásolja a megtérülést.

Inkább kiadni!
Az a megoldás hogy magánszemélyként vásárolunk egy ingatlant kiadásra, az életszerű és életképes, és egy hosszú távú befektetés, biztosítéka lehet a jövőnek. Természetesen nem a rövidtávú haszonszerzést kell nézni, hogy ez százalékosan az érték és a befektetés tekintetében jobb-e, mint bármilyen más értékpapír, bár most jobbnak is bizonyulhat, de nem biztos, hogy így is marad. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a béárbeadással  munka van, erre oda kell figyelni, költsége van, utánajárást igényel, a lakás állagát rendszeresen ellenőrizni kell, szükség esetén javíttatni, festetni, stb. Hiszen egy lakott lakás, akkor is ha a legrendesebb bérlőt fogtuk ki, szükségszerűen amortizálódik. Ugyanakkor egy pénzintézetnél elhelyezett összeggel tulajdonképpen minimális a feladat, negyedévente ha ránézünk az is elegendő lehet. De ha nem 1-2 évben gondolkodunk mégis megéri. Hiszen a lakás eladásából 5 év után adómentesen vehetjük ki a pénzünket, a bérleti díj pedig addig is fedezi kiadásainkat és fáradozásainkat.

lakasvasarlas-terv-par-ingatlan
Mennyi a megtérülési idő?

Nézzünk egy konkrét példát! Az eddigi tapasztalatok szerint ha egy 20-22 milliós ingatlanba fektetünk, abból egy 100-150 ezer forintos bevételt tudunk generálni havonta. Ki lehet számolni, hogy egy 4-5% körüli hasznot tudunk termelni, ami a jelenlegi banki kamatoknál kedvezőbb. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a bérbeadási tevékenység SZJA köteles magánszemélyként, de ennek is megvannak a különböző részletei, hogy milyen rezsi az még ami ebbe beleszámít, ennek a pontos adózási részébe nem mennék most bele, de alapvetően nagyságrendileg ezzel lehet számolni, hogy még így is jobb befektetés lehet egy ingatlankiadás, mint bármilyen bankbetét.
Kisebb értéknél, a 10-20 milliós kategóriában, a haszon mértéke akár ennél is több lehet, de a bérlők cserélődése is valószínűbb.

Mit lehet jól kiadni?

Egy kisebb lakás, a garzon vagy a 1,5-2 szoba az inkább rövidebb távra keresett, 1-2 évre, mert a bérlők élethelyzete is változik, fejlődnek, bővül a család stb. Míg egy nagyértékű, nagyobb méretű  3-4 szobás lakást, házat, ami egy családnak berendezett, ahol az iskolához kötődnek, több esztendőre is rá lehet bízni egy jó bérlőre. Itt arra lehet számítani, hogy egy család akár 5-10 évig is bérelni fogja az adott ingatlant, tehát kevesebb munka lesz vele. Át kell gondolni a lehetőségeket, ebben pedig nagyon sokat segíthet egy jó ingatlanos. A kollégáink nemcsak az eladó ingatlanokat ismerik, de azt is tudják mennyire keresettek az albérletek az adott területen.

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget