Kell nekünk medence?

Ha itt a nyár, akkor óhatatlanul előtérbe kerülnek a nyaralók, a vízparti házak és persze azok az ingatlanok, amelyek saját medencével rendelkeznek.

Előny vagy hátrány a medence? – erről beszélt Gadanecz Zoltán a NetRisknek.

pexels-photo-775870

Megéri?

A vízparti ingatlan – és nem csak a Balatonra kell gondolni – mindenképp értéknövelő hatással van és az árat is befolyásolja. Sokan és egyre többen keresnek akár kisebb tó mellett, vagy folyóparti, nyugodt, csendes, természetközeli ingatlant és hajlandók az ezzel kéz a kézben járó felárat megfizetni a víztől távolabbi ingatlanokhoz képest – mondta el a bankkalkulator.hu-nak Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat ügyvezető-tulajdonosa.

A medencés házaknál két dologról beszélhetünk, az egyik, az átlag, zöldövezeti családi házak esete. Ezeknél nagyon kevés százalékban jelölik meg a kereső ügyfelek, családok a medencét, mint elvárást, de vannak, akik kifejezetten ragaszkodnak hozzá. Egy jó minőségű medencét megépíteni 4-8, de akár 13 millió forintba is kerülhet, ezt azonban eladáskor egy 50-60 milliós ház esetén nem tudják plusz 8-13 millió forintért realizálni.

Keresik?

Vannak, akik maceraként élik meg és plusz fenntartási költségként tekintenek a medencére, és emiatt többet is próbálnak alkudni a hirdetési árból, s majd ha igényük adódik, akár egy nem ásott, könnyű-szerkezetes medencével megoldják, de van olyan is, amikor ez „adja el” az ingatlant.

A másik eset, amikor luxus ingatlanról beszélünk, ezeknél már egyértelmű elvárás, hogy vagy a ház alatt legyen egy uszoda, vagy a kertben egy jó minőségben, magas színvonalon kivitelezett „privát strand”, annak minden további kényelmi funkciójával: például tisztítóberendezésekkel, vízforgatóval, napozóterasszal.

A 60-70 milliós lakóparki lakásoknál is érvényesíthető a lakóparkban lévő közösségi uszoda, vagy kültéri medence, és ehhez ragaszkodnak is, akik ilyen típusú lakást keresnek, de ezeknél további jellemző a fittness terem és egyéb kiegészítő szolgáltatások, továbbá a portaszolgálat is, ezek pedig a közösköltség összegében jelentkeznek, amely emiatt akár 60-100 ezer forint is lehet.

 

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget