JÚLIUSTÓL BARÁTSÁGOSABBAN

GDN HitelCentrum

Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője

Június 1-től nyújthatják be a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bankhoz a minősített fogyasztóbarát lakáshitel kategória elnyeréséhez szükséges pályázataikat! Erről az új jelzésről kérdeztük Vincze Krisztiánt,a GDN Ingatlanhálózat bankfüggetlen hitelközpontjának vezetőjét!

– Mit jelent az, hogy fogyasztóbarát lakáshitel?

– A Magyar Nemzeti Bank feltett szándéka, hogy erősítse a versenyt a kereskedelmi bankok között, amitől azt várják, hogy csökkenek a lakáshitelt terhelő kamatok, költségek, egyszerűsödnek a folyamatok. Ez végső soron az ügyfelek számára kedvező változást idézhet elő.

– Ha egy pénzintézet szeretne Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt kínálni az ügyfeleinek és ezt a tényt megjeleníteni a kommunikációjában, használni a logót, stb., akkor az előre meghatározott kereteknek megfelelő hitelkonstrukciót kell kidolgozniuk. Mivel a keretek valamennyi bank számára egységesek, így a hiteligénylő ügyfelek számára összehasonlíthatóvá válnak a standard ajánlatok.

– Mik ezek a keretek?

– Számos szempont van. Ilyen például, hogy a futamidő maximum 30 év lehet, a kölcsön kamatperiódusa, tehát a törlesztőrészlet fixálása nem lehet rövidebb, mint 3 év. A hitelbírálat maximum 15 napig tarthat (feltéve, hogy minden dokumentum, illetve az értékbecslés eredménye is rendelkezésre áll), a kamatfelár nem lehet több mint 3,5%, illetve mind a hitelfelvételi, mind a hitel futamidő vége előtti lezárás költségei is limitáltak. A kereteknek megfelelő konstrukciók elérhetők lesznek a nemzeti bank által üzemeltetett weboldalon is, ahol tájékozódhat is a hitelek iránt érdeklődő ügyfél.

– Tehát lényegében kedvezőbbek lesznek az ilyen hitelek?

– Az az igazság, hogy a hitelkínálatban jelenleg is elérhetőek kedvező lakáshitelek, olyanok amelyeket a minősített fogyasztóbarát lakáshitel szabályai előírnak. Ennek oka, hogy a bankok többsége csomagban gondolkodik. Ha valaki nem csak lakáshitelt „vásárol” a banktól, hanem számlavezetést, munkabérszámlát, biztosítást, vagy egyéb szolgáltatást, akkor kedvezményt kap. Biztosan tapasztalta már mindenki, hogy sokszor olcsóbb a kábel tv akkor, ha vezetékes telefont is veszünk hozzá, mintha csak önmagában a TV szolgáltatást kérjük. A bankok is hasonlóan működnek. Nem arról van szó, hogy olcsóbbak lesznek a hitelek, de várhatóan lesznek szinte egységes alaptermékek, amelyek összehasonlíthatóak lesznek és ott transzparens árverseny lesz tapasztalható.

– Ez azt jelenti, hogy továbbra is szükség lesz közvetítőkre?

– Véleményem szerint felértékelődik a valódi szakértők szerepe. A bankok számára ugyanis csak az lesz meghatározva, hogy milyen keretekből nem léphetnek ki, de azon belül továbbra is számos variáció lehetséges. Tudomásul kell venni, hogy a hitelfelvétel komoly dolog. Hosszú évekre befolyásolja egy család életét. Ház építéshez sem értünk csak azért, mert az interneten számos tervdokumentáció elérhető, inkábbszakemberre bízzuk. A hitelfelvételnél is ez a követendő példa, hiszen igazán versenyképes ajánlatot ma már közel 15 pénzintézet kínál az ügyfelek számára, de mindenkinek más az igazán jó.

– Ahogy a neve is mutatja,ezeket kizárólag lakásvásárlásra lehet felhasználni?

– Nem kizárólag lakásvásárlásra, hanem lakás célra. Ez bővebb felhasználhatóságot jelent. A fogyasztóbarát lakáshitel elérhető vásárláshoz, építkezéshez, építési telek vásárláshoz és ami igazán fontos, lakáscélú hitel kiváltásához, vagyis kedvezőbbre cseréléséhez! A régi hiteleket egyébként is érdemes néhány évente felülvizsgálni, de a fogyasztóbarát konstrukcióval különösen érdemes lesz élni.

– Mikor indul a fogyasztóbarát lakáshitel és hol lehet megismerkedni ezekkel?

– Én arra számítok, hogy július 1-től már lesz olyan pénzintézet, ahol megjelenik ez a konstrukció. Az MNB honlapján csak ősztől lesznek összehasonlíthatók az ajánlatok, de a független hiteltanácsadóknál már júliusban elérhető lesz.

Ha érdekel ez a lehetőség keresd a GDN HitelCentrumot

Cím: 1065 Budapest, Podmaniczky utca 19. 1/7.

Telefon: +36 1 700 1627
E-mail:

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget