FÖLDHÁZAK – avagy miért jó a hobbitoknak?

Szeretnél környezetbarát és olcsón megépíthető házban élni? Szereted a különleges külsejű ingatlanokat? Akkor ezt a cikket Neked írtuk! Utánajártunk, hogy milyenek is a hobbitházak és miért épül belőlük egyre több világszerte, olyan helyeken is, ahol nem a Gyűrűk Ura a kedvenc olvasmány.

Hobbit ház

Hobbit ház

Miért földház?

Mert félig a földbe vájt épületekről van szó. Ennek nagy előnye, hogy kevesebb falat kell felhúzni, ráadásul a föld remek hőszigetelő. Ahogy azt mindenki tudja, akinek pincéje van, a föld alatti részek nyáron hűvösek, télen pedig sokkal lassabban hülnek le, mint például a téglafalak. A régi földbe vájt kunyhóknál maximum szőnyegekkel borították be a falat, ma már azonban számos megoldás létezik, hogy a nedvesség kint a meleg pedig bent maradjon.

Régen és most

Eleink a dimbes-dombos vidékeken alkalmazták előszeretettel ezt az építési technológiát. A barlangok mintájára vájatot ástak a hegyoldalba, ez adta a falakat és a tetőt, csak a bejárati résznél kellett megoldani az ablak és az ajtó kialakítását. Számos barlanglakás létezik ma is, de ezek a mai kor igényeinek már nem felelnek meg.

Nem mese

Nem mese

 

A modern megoldások nemcsak a tetőablakoknak köszönhetően világosabbakká, de az elérhető technológiáknak köszönhetően komfortosabbá is teszik a Hobbit házakat. A szigetelés és a közművekkel való ellátás után ezek a kuckók már nyomokban sem hasonlítanak a régmúlt földházaihoz.

Műanyagból domb híján

Ma már a puszta közepén is létesülhet hobbit ház, nem kellenek a vadregényes dombok. Egy amerikai cég, a Gyűrűk Ura hobbit lakjain felbuzdulva előre gyárt olyan műanyag vázakat, melyeket egy kissé a földbe süllyesztve, majd némi gyepszőnyeggel lefedve szinte bárhol felállíthatunk. Ezekből az elemekből már összkomfortos, a mai igényeket messzemenőkig kielégítő házak építhetőek.

http://www.greenmagichomes.com/main.php

A gyártó szerint télen és nyáron egyaránt jól használható épületelet lehet létrehozni.

Magad uram

Persze építhetünk mi is hobbit házat, ha nem is akkorát, hogy az egész család eléldegéljen benne, de egy kerti kunyhót néhány nap alatt, némi kézügyességgel össze lehet hozni. A szigetelést lemezből, a tetőt pedig faszrkezettel megoldva néhány négyzetméternyi kunyhónk egész olcsón összejön. Ha a telken ragadunk egy éjszakára sokkal jobb a sátornál és abban biztosak lehetünk, hogy a gyerekek imádni fogják.

http://ezermester.hu/cikk-6887/Foldhaz_kicsibben

Nálunk is megveheted ezt a hobbit házat

A GDN Ingatlanhálózat választékából

Akár nálunk is megveheted

Ha azt hiszed, hogy ezek a házak csak a fantasyben és az óceán túlpartján elérhetőek, akkor tévedsz! Ugyanis a GDN kínálatában is akad éppen egy eladó meseház. Méghozzá egy igazán izgalmas vidéken Egerszalókon kínál egyik kollégánk egy elképesztő családi házat, ami formájával és zöld tetejével csodásan alkalmazkodik környezetéhez miközben minden luxust biztosít lakói számára.

http://www.gdn-ingatlan.hu/ingatlan-adatlap/egerszalok-elado-csaladi-haz-180966/

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget