Ezt tudnod kell CSOK igénylés előtt!

Hónapok óta igényelhető az új családi kedvezmény. A GDN HitelCentrum munkatársai az elmúlt 4 hónapban több ezer kérdésre válaszoltak és több száz családnak segítettek, hogy kiderüljön igényelhetnek-e támogatást. Ennek a munkának a tapasztalata, hogy vannak olyan buktatók, amelyek könnyen elkerülhetőek volnának. Néhány ilyen tipikus gondot szedtünk össze Vincze Krisztián, a hitelcentrum vezetőjének segítségével.

GDN HitelCentrum

Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője

Az ikerházak veszélye

A jogszabály (a 16/2016., valamint 17/2016. korm. rendeletek) alapján az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanokra nem jár a Családok Otthonteremtési Kedvezménye. Gyakran előfordult, hogy az ügyintézés során derült csak ki, hogy a megvásárolni kívánt lakás, amely egy úgynevezett ikerház egyik része, valójában nem szerepel különálló ingatlanként a tulajdoni lapon, nincs saját helyrajzi száma, hanem a két lakás egy számon szerepel a nyilvántartásban. Ilyen esetben lakáshitel könnyedén igényelhető, de a CSOK igénylést elutasítják a bankok. Legyen szó használt lakásról, új építésű ingatlanról vagy bővítésről, a szabály ugyanaz.

Van megoldás?

Ez azonban nem jelent megoldhatatlan problémát. Az ikerházat társasházzá kell alakítani, így az egyes lakások már önálló albetétként fognak szerepelni a földhivataloknál és máris lehetővé válik, hogy a megvásárláshoz igénybe vegyék a vásárlók a CSOK-ot. A társasházi alapító okirat megszerkesztése és földhivatali érkeztetése elkerülhetetlen, ezeknek a költségeivel számolni kell, ha ezt az utat választja valaki.

szerzodesLalairas

A tulajdoni lapnak rendben kell lennie

Érdemes tehát minden esetben a tulajdoni lap tanulmányozásával kezdeni. Persze ez nemcsak a támogatás igényléséhez szükséges, hanem minden ingatlanvásárlás előtt, de ilyenkor kiemelten fontos. A tulajdoni lapon minden esetben annak kell szerepelnie, hogy lakás, méghozzá önálló albetétként. Ez minden társaházra igaz.

Új ház, más előírások

Az új építésű ingatlanoknál, ezekre jár a magasabb, akár 10 + 10 millió forintos támogatás, is felmerül a kérdés, hogy mi kell a támogatás megszerzéséhez. Az új építésű lakásoknál szükség van a társasház alapító okiratára. Ha csak két lakás van, akkor is szükséges a társasházzá alakulás, ahogyan arról a cikk elején már írtunk.

Előbb kérdezz, aztán ügyintézz!

Mielőtt belefogunk az igénylésbe és főként mielőtt leelőlegezünk egy lakást vagy házat mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni. A GDN HitelCentrum munkatársai jól ismerik a szabályozást, el tudják mondani pontosan milyen dokumentumok szükségesek a sikeres igényléshez és természetesen a jogosultság ellenőrzésében is rendelkezésre állnak.

gdn-ingatlan-51fbd83508eab

GDN HitelCentrum

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget