ÉPÍTENI OLCSÓN IS LEHET!

Egyre változatosabb alapanyagokból készülnek házak, néha meglepő, máskor kreatív megoldások születnek kényszerből vagy épp figyelem felhívásból. Összegyűjtöttünk néhány példát, amelyek mind-mind megvalósultak már valahol a nagyvilágban.

  1. PET palack

Az újrahasznosítása létkérdés, ha nem szeretnénk, hogy a gyermekeink műanyag palacktengerben éljenek. Persze alapvetően a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás a megoldás a problémára, de több más hasznosítási mód is született már. Az egyik az, amikor építőanyag lett a kiürült darabokból.

Számos ilyen projekt indult a fejlődő országokban, ahol az újrahasznosítás létkérdés, ahogyan az is, hogy fillérekből létesítsenek új otthonokat. A PET palackból épült házak harmadannyiból kihozhatóak, mint a téglából készült épületek, és egyes vizsgálatok szerint jobban bírják a földmozgásokat is, ami például Dél-Amerika egyes részein, egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Íme a technológia: https://www.youtube.com/watch?v=t7ASfrh7o-k

  1. Vályog, patics

Nemcsak a modern kor, hanem a régi hagyományok is tartogatnak olyan megoldásokat, amelyek a klasszikus téglát – téglára technikát kiválthatják. A régiek egyik leggyakrabban használt építőanyaga a vályog volt, amit szalmával keverve használtak.

Gyakran tovább erősítették fűzfavessző fonattal, ezt hívjuk paticsnak. A vályogfalak, azontúl, hogy környezetbarát alapanyagból készülnek és újrahasznosíthatóak, remek hőtárolók (télen meleg, nyáron hűvös az ilyen ház). Ugyanakkor hátrányai is vannak, nem vízálló és a nedvességtartalmától függően tágul illetve összehúzódik.

A vályogtégla készítése olcsó, de a falazást, mivel kisebb téglákról van szó, ezért drágábban vállalják a szakemberek.

Nézd hogy csinálják: https://www.youtube.com/watch?v=yWX43RdYDgA

  1. Szalmaház, modern módi

Bármilyen meglepő is a szalmabálák felhasználása az építőiparban nemcsak olcsóvá, hanem nagyon korszerűvé is teszi ezt a speciális technológiát. Jelenleg a szalmaházak energiafogyasztása az egyharmada, de akár egynegyede is lehet a hagyományos módon épített épületekének! És ha azt hiszed, hogy így csak régimódi kis parasztházak létesülhetnek, akkor érdemes beírni a keresőbe, hogy szalmabála építészet és ámulni, bámulni milyen pompás lakóingatlanokat kreáltak ebből az építőanyagból. A vályog vakolat után már meg nem mondanánk, hogy a fal valójában vaskos szalmaréteget rejt.

Mutatunk erre is példát: https://www.youtube.com/watch?v=Hk-rGAaU3W8

A régi technológiák újragondolása és feljavítása alkalmassá teszi az évszázadok óta használt alapanyagokat, hogy a modern kényelmi elvárásoknak megfelelő otthonok szülessenek, amelyek mégis természetközeliek és fenntarthatóak. Hiszen nemcsak az építésük olcsó, hanem a fenntartásuk is az!

 

 

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget