EGYEDÜL NEM MEGY

Kecskeméti Zsolt

Kecskeméti Zsolt

Színes honlapok, ilyen-olyan appok és a bölcsek kövét is kézbe adó kiadványok ígérik, hogy szakértő  ingatlanreferens nélkül is könnyen eladhatja bárki ingatlanját. Ha ezek a tippek és trükkök mind beváltanák a hozzájuk fűzött reményeket, akkor ma már egyetlen ingatlaniroda sem működne az országban. De az ingatlanközvetítők nincsenek válságban, sőt például az immár országos GDN Ingatlanhálózat folyamatosan bővül. Mi is az oka ennek? Kérdezzük meg azt, aki csinálja! Kecskeméti Zsolttal a GDN Ingatlanhálózat fejlesztési vezetőjével beszélgettünk, aki összegezte a dinamikusan fejlődő cég partnereinek és a referenseinek mindennapi tapasztalatait.

 • Most akkor kell ingatlanközvetítő egy lakás eladásához vagy sem?
 • Az egyszavas válaszom: igen. Ugyan akadnak akik önállóan próbálkoznak, de ahogyan minden területen, úgy az ingatlan eladásban is számos előnye van a szakembernek. Piacismeret, tapasztalat és még sok egyéb tudás és készség, amit a gyakorlatban lehet elsajátítani és elengedhetetlen a vevő felkutatásától, az ármeghatározástól a birtokba adásig tartó folyamatban.
 • Milyen előnyöket jelent egy eladónak, ha nem ő maga hirdet, hanem egy szakembert bíz meg ezzel a feladattal?
 • Az első és legfontosabb előny, hogy az ingatlanreferens objektív. Az eladó általában érzelmileg elfogult, hiszen ő festette le azt az ablakot, itt tette meg gyermeke az első lépéseket, stb. De mindezek teljesen lényegtelenek egy vevő számára, őt nem köti semmi az ingatlanhoz, így egészen más a nézőpontja. Ezért is van az, hogy egy tulajdonos általában nem tudja megvédeni az árat. Tipikus példa, amikor a vevőjelölt egy építésszel érkezik, aki egy sima dilatációs repedés láttán is óriási költségeket emleget. Ezzel a sablon szöveggel könnyen megtéveszthet egy statikai ismeretekkel nem rendelkező személyt, így le tudja nyomni az árat. És akkor a táskapénz effektusról vagy a nehéz piaci helyzettel való ijesztgetésről még nem is beszéltünk. Mindezek a nem várt helyzetek, hatásvadász trükkök elkerülhetőek, ha egy szakember is van az eladó csapatában.
 • Miért tud magasabb árat elérni egy ingatlaniroda, mint a lakás tulajdonosa? man-879094_960_720
 • Mert meg tudja találni a megfelelő vevőt, akinek valóban rendelkezésére áll a vételár és éppen erre az ingatlanra van szüksége. Egy ingatlanhálózat, mint amilyen a GDN, profi informatikai rendszerrel, automatizáltan keresi az ingatlant az ügyfeleknek, így sokkal többen és jóval gyorsabban találkozhatnak az ajánlattal, mint egy hagyományos hirdetés esetében. Egy tulajdonos képtelen olyan mennyiségű fórumon meghirdetni az ingatlanát, mint egy arra anyagilag felkészült ingatlanközvetítő hálózat. Persze a cég jól működő marketing háttere is sokat nyom a latba! Az sem mindegy, hogyan zajlik az áralku. Ebben két ellenérdekelt fél van, hiszen a vevő a lehető legolcsóbban szeretne hozzájutni az ingatlanhoz, az eladó pedig a lehető legtöbb pénzt szeretné kapni. Hogy olyan megoldás szülessen, ami minden fél számára elfogadható, ehhez kell egy közvetítő, aki képes felmérni, belátni és egyeztetni az ellentétes érdekeket. Ez azért is fontos, mert ilyenkor mérlegelni kell az áron túl olyan tényezőket is, mint egy távolabbi birtokbaadási időpont vagy egy optimálisabb fizetési ütemezés, illetve kezelni azt a tényt, ha netán bérlők vannak az ingatlanban, akik tovább maradnának.
 • Mit jelent az, hogy nagyobb biztonságban van az eladó? keys-184460_960_720
 • Elsősorban személyes biztonságról van szó! Ma egy netes hirdetésre bárki jelentkezhet. Valóban beengedünk az otthonunkba akárkit, akivel egyszer beszéltünk telefonon? Ugye nem?! Egy komoly ingatlaniroda csak megbízható, leinformált vevőjelöltet visz be a lakásba, akinek személyazonossága visszakövethető. És itt már nemcsak arról van szó, hogy nem fog fejbevágni és kirabolni az illető, hanem arról is, hogy kiszűrjük a piaci turistákat, akik csak nézelődnek és azokat is akiknek nincs megfelelő forrásuk a vásárláshoz. Vagyis akit mi odaviszünk az valódi, potenciális vásárló! Hiszen egy jó ingatlanos szakember valójában koordinátor, aki szervezi és vezeti a folyamatot a lakás megmutatásától kezdve. Egy szakember felesleges időpazarlástól, kínos szituációktól és sok esetben pénzveszteségtől óvja  meg a megbízóját. agreement-303221_1280
 • Említette, hogy Önök teljes körű képviseletet kínálnak. Ez alatt mit kell értenünk? Csak aláírni kell, a többit az ingatlanos intézi?
 • Nagyjából igen. A vevő felkutatásától a birtokba adásig tartó, sok esetben nehéz és bonyolult folyamatban segítünk, méghozzá több éves tapasztalat és naprakész piaci ismeretek birtokában. Olyan ez mintha a lovin egy zsoké adna tippet. De a viccet félretéve, mi a lakás eladóját kézen fogjuk és végigvezetjük az eladás minden szakaszán. Nemcsak a vevőt segítünk megtalálni, hanem támogatást nyújtunk jogi, műszaki és gépészeti kérdésekben és nem utolsó sorban az áralkuban!
 • Az időn és a macerán túl pénzt is megtakarít az ingatlanos?
 • Időt, energiát, pénzt és rengeteg bosszankodást spórolunk meg ügyfeleinknek. Hiszen a hirdetés feladása, a lakás megmutatásának megszervezése, a vevőjelöltek szűrése mellett mi arra is ügyelünk, hogy megkíméljük az ingatlan tulajdonosát a kellemetlenkedő, a lakást, a környéket negatív megjegyzésekkel illető, alkuktól is. Így kiküszöbölve azt a lelki nyomást, amivel sokan élni próbálnak az olcsóbb ár kiharcolásáért. Röviden összefoglalva azt mondanám, hogy egy igazán jó ingatlanos szakember gyorsabbá és könnyebbé teszi az eladás folyamatát, azontúl hogy a lehető legmagasabb, reális árat is el tudja érni.

Ha kérdése van vagy segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

GDN Ingatlanhálózat Franchise központ

1094 Budapest, Bokréta utca 33.

Fax: 06 1 323 1874

E-mail:

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget