A szakma becsülete – interjú Székely Gabriellával

Székely Gabriella

A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége kérdezte meg a GDN Ingatlahálózat egyik partnerét és oszlopos tagját Székely Gabriellát, hogy mit gondol az utóbbi időkben nagy nyilvánosságot kapott  kritikákról, melyek az ingatlanos szakma renoméját megtépázták.

 

 

A legfontosabb gondolatokat kiemeltük:

Aki kicsit is ismeri ezt a világot, az tudja, hogy igenis szükség van az ingatlanközvetítők munkájára. Hogy miért, arról konkrétan regényt lehetne írni. Mondok azért természetesen néhány példát.

Az eladó általában nem tudja elfogulatlanul, érzelem mentesen árulni élete munkájának eredményét. Sok esetben összekapnak a vevővel, ha az az elvárt ár alá kínálva teszi az első kísérletet, pedig a közvetítő szakszerű kérdéseire kiderül, hogy jóval magasabb árat is megadna az ingatlanért. Tudni kell, hogy az ingatlan reális piaci értékét jelentősen megnöveli az úgynevezett szeretet érték, amelyet a tulajdonos rárak a vételárra, mert ő az adott ingatlant nagyon szereti. Ezzel hosszú időre védőárat képezve az ingatlanon. (A védő ár az az ár, ami garantáltan megvédi az ingatlant attól, hogy értékesítésre kerüljön.) Az ilyen patthelyzetekben sokat tud lendíteni a folyamaton egy objektív külső személy, aki mindezek mellett naprakész is az ingatlanpiaci helyzetről.

Az is gyakori példa, hogy a vevő megvenné az ingatlant, de élete legnagyobb döntése előtt elbizonytalanodik. (Csaknem minden átlagos ingatlan vásárlóra igaz, aki nem vásárol rendszeresen, befektetési céllal.)  Ilyen esetben a szakember átsegíti a döntésen, bizonyítva, hogy összehasonlítva más hasonló ingatlanokkal, a kiválasztott lakás jó vétel. Ha a tulajdonos közben felhívja a vevőt -miközben az amúgy is bizonytalankodik -, azzal csak az alku pozícióját csökkenti nullára. Minden vevő tudja, hogy ha egy tulajdonos utána telefonál, akkor annak sürgős vagy fontos az eladás, így alkuképesebb az ingatlan ára.

Az is gyakran előfordul, hogy az eladó feleslegesen sokat mond, amivel elriasztja a vevőit. Erre is temérdek példám van: a vevő megkérdezte, hogy az utcán szabad-e ingyen parkolni, mire az eladó azt válaszolta, hogy “Lehet, de eszébe ne jusson, itt mindent lopnak”. És ez egy előkelő budai környéken történt, ahol nem nagyon szoktak semmit sem lopni.

 

A teljes interjút itt tudjátok elolvasni:

http://miosz.hu/ingatlankozvetitok-reagalnak-az-index-szakmat-gyalazo-cikkere-szekely-gabriella-ingatlan-diszpecser-a-gdn-ingatlanhalozat-tagja/

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget