A CÉGED IS JÓL JÁRHAT

GDN HitelCentrum

Vincze Krisztián, a GDN HitelCentrum vezetője

Az ingatlanpiac felívelése nemcsak a lakásvásárlásokat pörgette fel, hanem hatott az üzleti célú ingatlanok vagyis az irodák és üzlethelyiségek kereslet alakulására. Ezt a szegmens vettük górcső alá, a legfontosabb kérdések megválaszolásában Vincze Krisztián, a GDN Hitelcentrum vezetője volt segítségünkre.

– Érdemes irodahelyiséget, vagy üzlethelyiséget vásárolni a cégnek?

– Mint minden kérdésre, természetesen erre sem lehet egyszerűen igennel, vagy nemmel válaszolni, hiszen ez függ a vállalkozás rövid, közép és hosszú távú céljaitól. Ha az ingatlan „jó vétel”, tehát jó helyen, a piaci árnál olcsóbban vehető meg, az természetesen megkönnyíti a döntést. De akkor is kifizetődő lehet, ha „átlagos” ár-érték arányú vásárlás valósul meg. Ilyenkor mindig számolni kell a megtérülést.

A bérlés gyakran megadja a rugalmasságot, a gyors változtatás szabadságát, ugyanakkor a vásárlás garantálja a biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ezek a szempontok mindenkinél más súllyal esnek latba. Egy időszakos boltnak felesleges egy állandó hely, egy könyvelő iroda viszont, ha gyakran költözik elveszítheti ügyfelei bizalmát.

Általánosságbanazt mondhatjuk, hogy ha hosszú távon szüksége van a vállalkozásnak az adott ingatlanra, érdemesebb vásárolni, akár banki hitel, vagy lízing igénybevételével. Utóbbi esetben ráadásul a lízingdíjak kamata költségként elszámolható, ami csökkenti a vállalkozás adóalapját is.

– Van-e speciális céges hitelkonstrukció?

– Igen, a „céges hitelezés” eltér a lakossági finanszírozási formáktól. Például itt elérhető egy cash-flow tervre, konkrétan egy jövőbeni bérleti díjbevételre alapozott lízing konstrukció is, ami akár azt is lehetővé teszi, hogy akár friss alapítású cégek is hitelképesek legyenek. Ebben is szívesen adunk információt és nyújtunk segítséget a GDN HitelCentrumban.

calculator-385506_1280

– Mik az igénylés legfontosabb feltételei?

– Ez bankonként eltérő, de a társaság alapvető ellenőrzése mellett (tulajdonosi szerkezet, NAV 0-s igazolás, KHR státusz, stb.) mindenhol fontos bemutatni, hogy milyen bevétel növekedést vagy költség csökkenést eredményez az adott beruházás. Ez a cash-flow többlet lesz ugyanis a biztosítéka a hitel törlesztők megfizetésének.

Mindenképp javaslom, hogy ne csak a hiteleknek, lízingeknek nézzen utána az érdeklődő egy ilyen döntést megelőzően, hanem a különböző pályázatoknak is. Vannak EU-s pályázatok, amelyek olyan forrásokat biztosítanak, amelyek bevonásával kedvezőbben megvalósítható a beruházás. Ezek jellemzően visszatérítendő források, azonban jelentős kamatkedvezménnyel, sőt nem ritkán teljesen kamatmentesen biztosítják a megoldást. Bár 2017-ben kevésbé jellemző, azért mégis elérhetők vissza nem térítendő támogatások. Ez utóbbit főként önkormányzatok kínálják munkahely teremtő beruházások vonzásához. Érdemes tehát tájékozódni.

– A lízing miben különbözik a hiteltől?

– Számos különbség van, de talán az egyik legfontosabb, hogy hitel esetén az ingatlan tulajdonosa a cég, lízing esetén pedig a pénzintézet tulajdonába kerül az ingatlan.

– Adózási különbségek vannak attól függően, hogy cégtulajdonban, vagy magánszemély tulajdonában van az ingatlan?

– Természetesen igen. Ha a cégé a helyiség, akkor az ingatlanra vonatkozóan a költségek, illetve az amortizáció is elszámolható. Az esetleges értékesítéskor pedig nem SZJA szerint kell adózni, hiszen a társaságok a Társasági Adó hatálya alá tartoznak, eszerint történik az adó megfizetése.

Egy megbízható könyvelő ezeket a kalkulációkat gyorsan el tudja végezni, így ezek a számok is rendelkezésre állnak a döntéshez.

NÉHÁNY REMEK LEHETŐSÉG:

Falk Miksa utcai ingatlan, ami lakásnak és üzlethelyiségnek is kiváló. 

Szabadság téren lévő üzlethelyiség bérleti joga remek áron szerezhető meg. 

Műhelynek tökéletes ez a terület. 

Belvárosi üzlethelyiség, ami befektetésnek is nagyon jó. 

Kávézó bérleti joga frekventált helyen átadó. 

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget