5 tipp, hogy légkondi nélkül is túléld a kánikulát

Ma már a légkondi nem luxus, sok otthonban működik ilyen szerkezet. A GDN Ingatlanhálózat referenseinek tapasztalata azt mutatja, hogy a vásárlók keresik, akár hajlandóak többet is fizetni egy megfelelő klímaberendezéssel ellátott lakásért. Nyáron komoly fegyvertény lehet, ha az érdeklődő a forróságból a hűs szobába lép be. Vannak azonban, akik nem bírják, vagy nem szeretik a légkondit, nekik szeretnénk segíteni abban, hogy könnyebben átvészeljék a nyári hőséget.

air-2260_960_7201. Nem elég a ventilátor!

Azt már a kisiskolások is tudják, hogy a légmozgás sokat javít a meleg helyzeteken. Amennyiben fokozni szeretnénk a hatást, akkor tegyünk a forgó lapátok elé jeget. Így a ventilátor nem csak mozgatja, hanem hűti is a szoba levegőjét.

2. Világos színek

A mediterrán vidékeken fehérre festik a házak falát, ez ugyanis kevésbé gyűjti be a meleget. Persze a társasházban nem meszelhetjük le a saját külső falainkat, de a világos színű redőnyök, a vastag, de világos árnyalatú függönyök, illetve az ablak elé-fölé kifeszített fehér lepedő sokat segíthet a kánikulában.

bedroom-690129_960_7203. Éjjel nyitva, nappal zárva ajtó és ablak

Az éjszakák a legnagyobb kánikulában is enyhülést hoznak. Ilyenkor érdemes kinyitni minden ajtót és ablakot, amit csak lehet, hogy a lakásba beáramoljon a hűvös levegő. Ezt azonban érdemes bent is tartanunk. Tehát napközben, amikor emelkedik a kinti hőmérséklet, zárjunk be minden nyílászárót, húzzuk be a függönyöket és eresszük le a redőnyöket, így nehezebben melegszik fel a lakás.

4. Kapcsoljuk ki a gépeket!

A sütést, főzést, mosást ilyenkor érdemes inkább estére, ha lehet inkább éjszakára időzíteni. Kapcsoljunk ki mindent, amit csak lehet a masinák (számítógép, mosogatógép, stb.) közül, ugyanis működés közben hőt termelnek, így akár 1-2 fokkal is megemelhetik a lakás hőmérsékletét. Ezért halasszuk el a nagymosást és éjjel süssük meg a süteményt, ha muszáj sütnünk.

ice-cubes-1224804_960_720

  1. 5. Szigetelt lakás 

A legfontosabbat a végére hagytuk. Ez a szigetelés. A fűtésnél és a hűtésnél is nagyon lényeges, hogy a hő bent, illetve kint maradjon, csak így tudjuk hatékonyan szabályozni otthonunk hőmérsékletét. Amikor tehát lakást vásárolunk vagy felújítunk, akkor mindig tartsuk szem előtt, hogy a modern nyílászárók és a megfelelő falszigetelés komoly megtakarítást és sokkal jobb közérzetet hozhat.

Van más jó tipped? Oszd meg velünk!

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget