5 DOLOG, AMIRE FIGYELJ, HA ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁST VESZEL

Fellendült az építési kedv, egyre több újépítésű projektet indítanak be, folytatnak a beruházók. A jelentős kormányzati támogatások és a kedvező hitelezési konstrukciók együttes hatása, hogy sok család vág bele az építkezésbe vagy éppen az újépítésű lakás vásárlásába. Ez utóbbi csoportnak szeretnénk segíteni a választásban. Hiszen komoly összegekről van szó és olyan döntésről, ami évtizedekre meghatározza egy család mindennapjait.

forrás: Pixabay

forrás: Pixabay

Kitől veszünk lakást

Nos ez minden ingatlan adásvételnél fontos kérdés, de egészen más egy használt lakás megvásárlásánál az ellenőrzés, mint egy újépítésűnél. Még mielőtt beleugranánk egy ilyen projektbe informálódjunk a fejlesztőről. Nézzük meg mióta működik a cég, hány befejezett építkezése van. A már átadott társasházakba érdemes ellátogatni. Nemcsak azért, hogy megnézzük azokat, hanem azért is hogy elsőkézből szerezzünk információkat a cég együttműködési hajlandóságáról. Beszélgessünk a lakókkal, kérdezzük meg mennyi garanciális javítás volt és persze arról is, hogy ezeket milyen flottul végezte el a beruházó. Érdemes megtudni volt-e kötbéres ügy és ha igen miért és hogyan kezelték. Persze mindenhol lehet 1-1 csalódott ügyfél, de ha többen is felvetik ugyanazt a problémát, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ezt mi tudnánk-e és ha igen hogyan tudnánk kezelni.

 Milyen minőségben és tempóban zajlik az építkezés

Ha már az építkezés során be tudunk kapcsolódni a folyamatba, akkor érdemes szakaszonként egy általunk megbízott szakemberrel ellenőriztetni a beruházást. Így nemcsak azt tudjuk figyelemmel kísérni, hogy számíthatunk-e csúszásra az átadásnál (ami számos nehézséget okozhat a gyakorlatban), hanem arról is lesznek információink, hogy milyen minőségű alapanyagokat használnak és milyen technológiával dolgoznak. Egy külsős szakember díja bőven megtérülhet, ha menetközben megelőz bizonyos hibákat.

 Ingatlan törzskönyv

Ha tehetjük válasszunk olyan lakást, ami rendelkezik ezzel a dokumentummal. Ez ugyanis pontos adatokat tartalmaz az újépítésű lakás műszaki állapotáról, tiszta képet nyújt a jogi helyzetéről és így a reális piaci érték is sokkal könnyebben megállapítható. Sok haszna van tehát, ha már rendelkezésre áll a fent említett dokumentum.

document-428335_1920

  1.  A szerződés mindkét fél érdekét védi

Gyakori, hogy a nagy beruházások esetében az építtető saját szerződés tervezetet dolgoztat ki és minden ügyfelének ezt adja át aláírásra. Érdemes azonban ezeket a sablon dokumentumokat átnézetni egy saját, ingatlanra speciálizálódott ügyvéddel, hiszen csak így lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a dokumentumban azok a pontok is szerepelnek, melyek a mi érdekeinket védik. Alapfeltétel (de ez benne is szokott lenni) a vételár és a fizetési feltételek rögzítése.

 Dátumokra ügyeljünk

Ha már a szerződést tanulmányozzuk győződjünk meg róla, hogy a dátumok (például a fizetési ütemezés) mindig az építkezés készenléti fokához legyenek rögzítve. Ugyanígy érdemes az építkezés befejezéséhez kötni a birtokba adást. Itt kell szerepelnie a kötbérnek is, ami késedelem esetén illeti meg a vásárlót, ennek mértéke változó, 0,5 százaléktól egészen 10%-ig terjedhet.

A GDN Ingatlanhálózat újépítésű lakásokkal foglalkozó divíziója mindenben segíti ügyfeleit!

Választékunkat ITT nézheti meg!

A szerzőről:

GDN Ingatlanhálózat

Érdekesség, tippek és tanácsok ingatlanokról, hitelekről és befektetésről a GDN ingatlanhálózat szakértőitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A következő HTML elemek elérhetőek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget